02 Ekim 2009

Bu Takımın Önünde Aylar Var.















Mide bulantısı ile geçirdiğim maç. Nedeni maçtan öte.Tamam bu takıma güvenmek lazım - tamam Rijkaard'a bile sabretmiyorsak e yuh - tamam takım yeni kuruldu ve tamam daha bir sürü şey fakat bu maç berbat bir Galatasaray vardı sahada. başka bir şey değil.

Bizim ülkemizde daha futbol kitaplarına girmemiş ama avrupada futbolun abc'si olan top sendeyken koşman lazım olayını bir takım bu kadar mı kötü uygular ?
Bakın demek istediğim şey farklı, kötü futbol, Elano'nun laçkalığı, Sabride olmayan futbol beyni değil.
Bu takım top ayağındayken adam akıllı beş-altı pas yapmayacaksa nasıl büyük takım olacak ?

Her `Galatasaray` maçında en az 50 kez şöyle bir görüntü var:
'' Geri dörtlüden birisi yerden sert pas atar ileri dörtlüden biri sırtında rakip oyuncu kendi sahasına doğru koşarken topu zar-zor kontrol eder veya kaptırır. ''
Bunu neden yapıyoruz anlamak mümkün değil ?Koca doksan dakikada bir kez avantaja çevirdik onu, Keita tekte Baros'a oynayıp ileri fırladı ancak orda da Baros topu atamadı önüne.

Hücum oyuncularımız hiç bir şekilde rakip ceza sahası dışında top alamıyor aksine kendi ceza sahasından top çıkartıyor. Harbiden ohaa !Servet-Emre Aşık ikilisi top bizdeyken hücumla alakalarını kesiyorlar(maçın başlarında veya skorda öndeysek). Ayhan, Elano vs gelip top alıp pas yapmaya çalışıyor.Bu nedenle hücumda en fazla 2 oyuncumuz duruyor. Neden ? Çünkü diğerleri kendi sahamızda pas yapmakla meşguller. Peki ya Hakan balta ? O fasülye, top onlara geçince devreye giriyor..

Yani bunları Daum'un takımı veya Ertuğrul Sağlam'ın takımı için söylemem,yazmam ama yani Rijkaard bile bunlara bir şey yapamıyor, işte orası çok ilginç.

Çok doğru bir söylem var. Bir takımın sol beki `Hakan Balta` ise sağ bekini Sabri hak eder diye.
Ne dikine pas yapar ne adam geçer ne çizgiye inip orta açar ne şut çeker e peki Hakan Balta ne iş yapar ? Sürekli rakibe basıp pozisyonunu bozmayı 3.lig topçusuda yapamaz mı ?(birazda oyun bilgisi, kademe anlayışı vs lazım)

Yazının başında söylediğime geri dönersem eğer.
Hücumda koşmak.Hücumda koşmak, hücumda koşmak, hücumda koşmak, hücumda koşmak, hücumda koşmak.
Koşmak sadece savunmada olmaz, bunu onlarda biliyor ama neden maçta uygulamıyorlar bir açıklasınlar.
Top Elanoda herkes sabit, top Ayhanda herkes sabit, top Sabride herkes sabit. oturduğun yerden adama bizim arkadaşlarla olan takımımızda pas yaptırmaz. verip kaçacaksın,alacaksın, terse döneceksin bişeler yapacaksın ki rakibi dengesiz yakala.
Şurayada dikkat çekmekte fayda var Galatasaray golü, kaptığı topu tekte oynayarak buldu. Yüklenerek vs ile değil. Üstüne üstlük o pasta kaleci açılsa çok rahatca topu alırdı ama açılmadı. Şaka gibi. Üstelik Sami Yen'de maç.
Bir diğer genel sorun var ki Türk futbolu ile ilgili oyuncuların vücudunun esneklikle alakası yok. ne demek istediğimi anlatmam için sayfalar yazmam lazım o yüzden aklınızı her hangi bir Arsenal'li oyuncu getirin anlarsınız.

İdmanıma gelirim, evime giderim maçıma çıkarım mantığı ile gelinebilecek noktalar belli. Üstüne geçmek ve bir UEFA başarısını tekrarlamak veya onuda geçmek için çok fazla emek sarfetmek gerekir. Maç rölantide gitsin nasıl olsa atarız bi tane havası ile bir bok olmaz. Yıllardır gördük olmadığını zaten. Skorda ne zaman geride olsak Servet ileri çıkmak için can atıyor, fırsat gelince mahalle maçında oyuna sonradan aldığımız kendini ispatlamak için yoğun çaba sarfeden küçük çocuklar gibi çalım atmaya kasıyor. Skor 0-0 ken neden çıkmıyosun peki servet ?
Pique'nin kaç golü var öyle biliyor musun ? Avrupa şampiyonasında maçı çeviren golü savunma oyucusu Pepe ileri çıkıp atmadı mı ? İspanya maçında Sergio Ramos bizim ceza sahamızda voleler bilmem neler denemedi mi ? Neden yumurta göte dayanınca vites arttırıyosunuz ? Neden adam gibi pas yapıp savunmayı öne çekmiyorsunuz ?

Neyse, sonuç olarak kendi standartlarımızda ki takımlara göre çok üst düzey bireysel yetenekleri olan oyuncularımız var, onlar ile bir şekilde pozisyona giriyoruz ama takım olarak atak yapmakta inanılmaz kısırız.

1 yorum:

Ziya dedi ki...

Şu anda gerçekleşen bocalama ilerleyen günlerde meydana gelseydi daha fazla zarar verirdi takıma. Zamanlama olarak güzel eğer bir de çabuk atlatılırsa.