18 Ağustos 2008

Süper Lig Başlarken


# Süper Lig'de 51. sezon için geriye sayım başlarken, 1959 yılında başlayan Birinci Lig'de, şimdiye kadar 50 sezonda 66 farklı takım mücadele etti.

#Birinci Lig'de geride kalan 50 sezonda toplam 28 bin 404 karşılaşma oynandı.Bu karşılaşmalarda 10 bin 96 galibiyet, 8 bin 212 de beraberlik elde edilirken, toplam 34 bin 443 gol atıldı.

# Birinci Futbol Ligi'nde toplam 1630 maç yapan 2 takımdan Galatasaray, aldığı 922 galibiyetle, ezeli rakibi Fenerbahçe'den 3 galibiyet fazlasıyla ilk sırada bulunuyor.

# Kocaelispor, Antalyaspor ve Eskişehirspor geçen sezon Bank Asya Birinci Lig'de gösterdikleri başarının ardından bu sezon Süper Lig'de mücadele etme hakkı kazandı.(Antalyaspor 1, Kocaelispor 5, Eskişehirspor ise 12 sezon sonra Süper Lig'de oynamaya hak kazandı.)

# Galatasaraylı Metin Oktay, 6 kez ile en fazla ''Gol Kralı'' unvanını alan futbolcu olurken, Tanju Çolak ise Galatasaray formasıyla attığı 39 golle, bir sezonda en fazla gol atan futbolcu rekorunu elinde bulunduruyor.Tanju Çolak ayrıca, 5 kez yakaladığı ''Gol Kralı'' unvanına 3 ayrı kulüpte ulaşarak, ayrı bir rekor kırdı.

# Ligde 16 kulüp, tercihini yerli teknik adamlardan yana kullanırken yabancı teknik adam olarak; Galatasaray, Alman çalıştırıcı Michael Skibbe; Fenerbahçe ise İspanyol Luis Aragones'e yeni sezon için görev verdi.Süper Lig'de geride kalan 50 sezonda yaşanan şampiyonluklardan 36'sında yabancı teknik direktörlerin, 14'ünde ise Türk teknik adamların imzası bulunuyor. Fatih Terim ve Ahmet Suat Özyazıcı en başarılı Türk; Brian Birch, Gordon Milne ve Christoph Daum ise en başarılı yabancı teknik direktörler oldu.

Hiç yorum yok: