04 Şubat 2010

Bizans Oyunu



Anadolu kulüplerinin taraftarları tarafından İstanbul kökenli üç kulübe yapılan bir yakıştırma "Bizans". Süper Lig şampiyonluklarının çoğunlukla bu üç takım arasında dönmesi sebebiyle Anadolu kulüplerinin başkaldırışının simgelenmesini hedefleyen bir yakıştırma. Bugüne kadar genelde sanal taraftar platformları üzerinden dillenen bu yakıştırmayı severek takip ettiğim, saygın bir yayın organının kapağında görmem gerçekten çok şaşırttı beni. Hiçbir basın ve yayın organında rastlamadığım bu yakıştırmayı kapakta hem de tırnak içerisinde insanın gözünün içerisine sokularak kullanılmasını yadırgadım açıkçası.

Four Four Two dergisinde Çimen İhtilalcileri başlığıyla Hilal Gülyurt tarafından kaleme alınan yazıda; Anadolu kulüplerinin Süper Lig'de dönem dönem yaşadıkları iniş çıkışlar, yakaladıkları başarılar, kılpayı kaçan şampiyonluklar gibi konular işlenmiş. Derginin içerisinde 6 sayfa ayrılan bu yazının hiçbir kısmında bu Bizans yakıştırması geçmiyor. Peki kapakta niye ihtiyaç duyulmuş buna? Amaç dikkat çekmek mi yoksa Anadolu takımlarının taraftarlarına şirin gözükmek mi? İstanbul takımlarının taraftarları arasında şampiyon bizden çıksında kim olursa olsun diye bir anlayış yok. Sonuçta herkes sene sonunda gönlünü vermiş olduğu takımın ipi göğüslemesini istiyor. İstanbul takımlarının farkı, Anadolu takımlarına göre daha büyük bütçelere sahip olmaları, bu yönde yatırım yapmaları, bunun sonucunda da bu doğrultuda daha iyi şartları barındıran tesislere sahip olmaları ve daha farklı kalitedeki isimleri transfer edebilmeleridir. Anadolu takımları ise daha amatör ruhla, daha sınırlı şartlarda mücadele etmektedirler. Hal böyle olunca da yakalanan çıkışta sağlanan motivasyon sezonun bütününe yayılamıyor ve şampiyonluk umutları maalesef başka yarınlara kalıyor. En son örnek verebileceğimiz takım Sivasspor. Son iki sezonda elde ettiği dördüncülük ve ikincilikten sonra bu sezon bulunduğu konum ortada. Dergideki yazıda Sivas'ada değinilmiş, fakat 2007-2008 sezonunda kendi evinde Galatasaray'a kaybettiği maçtan bahsedilmemiş. Şampiyonluk için uğraş veren takım kendi evinde ağırladığı diğer bir şampiyonluk adayını mağlup edemiyorsa sezon sonunda ben niye şampiyon olamadım diye hayıflanmamalıdır. Birde bizi şampiyon yapmazlar söylemleri var ki bence baştan şampiyonluğu kaybetmektir bu.




Ülkemizi Avrupa'da başarıyla temsil eden, Türkiye'nin adını dünyaya duyuran bu takımların böyle bir yayın organı tarafından Bizans olarak tabir edilmesi büyük talihsizlik. Bugün Süper Lig değer olarak Avrupa ligleri arasında ilk 6'ya girmişse, bu işin büyük kısmı İstanbul kökenli üç takımın yaptıkları transferler ve elde ettikleri başarılarla şekillenmiştir. Anadolu kulüplerinin gelişimi fazlasıyla hızlanmıştır. Hatta buralarda başarılar elde etmek amacıyla büyük yatırımlar yapmaktan çekinmeyen birçok insanlarda mevcut. Oynadıkları futbol hiçte hafife alınacak gibi değil. Fakat bu yapılan Bizans yakıştırması anlamsız. Lig ortada, maçlar ortada, sonunda sadece bir takım mutlu sona ulaşabiliyor. Başarmak için çıkacaklar, oynacaklar ve kazanacaklar hepsi bu kadar. Bunu başarmak kendi ellerinde fakat ilk iş herşeyden önce kendileri inanacaklar. Anadolu'da oynayan oyunculara dahi hedefleri sorulduğunda; önce İstanbul sonra Avrupa diye cevap veriyorlarsa, İstanbul'un yaratmış olduğu vizyonu göz ardı edemeyiz. Buna karşı çıkan, kabullenmeyen kişilere sormak lazım aslında kim Bizans? Ülkesini başarıyla temsil etmek isteyenler mi bundan rahatsız olanlar mı?

3 yorum:

M.T dedi ki...

Benim de dikkatimi çekmişti bu konu. Bizans ne alaka ya? Anadolu takımları bu kafayla giderlerse birleşseler bile şampiyon olamazlar.

buraköztürk dedi ki...

Bu post'u 7 ay sonra gördüm çünkü blogu takip etmiyorum, four four two üzerinden kendimi burada buldum ve şu "bizans" yakıştırmasına olan tepkinizi yazmışsınız okuduğuma göre. Ben bir Galatasaraylı olarak o gün o yazıyı okuduğumda hiç gücenmediğim gibi herhangi başka bir kulüp taraftarının da gücenmediği düşüncesindeyim. Yani gayet de güzel bir yakıştırma olmuş. Anadolu'daki kulüpleri o dönemin beyliklerine benzetmek ve İstanbul'daki üç büyük kulübü Bizans olarak betimlemekte ne var?

Bu ülke eften püften nem kapanlar diyarı olmaya başladı iyice, sıkıldık artık yahu.

Saygılar...

MithrandiR dedi ki...

Bu yakıştırmanın Anadolu kulüplerinin taraftarları arasında nasıl kullanıldığını, konunun azıcık geçmişini araştırırsanız eften püften bir durum olmadığını daha iyi anlarsınız. Yüksek tirajlı bir yayın organının taraftar ağzıyla bu yakıştırmayı yapması hoş olmayan durum. Kimse kimseyle savaşmıyor.. Ne İstanbul takımları Bizans ne Anadolu takımları beylik..