27 Haziran 2010

DK 2010 2. Tur | Gana : 2 ABD : 1



İşin içine elenme girince turnuvanın keyfi çıkmaya başladı. Sıkıcı grup maçlarının ardından gelen 2. tur maçlarının ilk ikisi futbol bakımından doyurucu oldu. Saat 17.00'deki Güney Kore- Uruguay maçını canlı izleme fırsatım olmadı fakat duyduğum ve izlediğim özet görüntüler kadarıyla gayet heyecanlı ve keyifli bir maç olmuş. Uruguay'ın ilk çeyrek finalist olmasının ardından rakibini belirleyecek olan 21.30'daki Gana-ABD maçı da futbol adına keyif vericiydi.

Gana ilk yarıda ortaya koyduğu harika futbol sonucu soyunma odasına 1-0 galip gitti. ABD Teknik Direktörü Bob Bradley daha 30. dakikada Ricardo Clark'ın yerine Maurice Edu'yu alarak oyuna biraz ağırlığını koysada devreyi mağlup kapatmaktan kurtulamadı. İkinci yarının başında gelen Findley (çıkan oyuncu), Feilhaber (giren oyuncu) değişikliği ise ABD'nin oyuna olan hakimiyetini iyice arttırdı. Oyuna olan bu hakimiyet 64. dakikada meyvesini verdi ve Dempsey ceza sahasına yaptığı harika giriş esnasında kendini yerde bularak takımına penaltı kazandırdı. Donovan biraz da şansının yardımıyla direğin içini yalayan topu içeri göndermeyi başararak beraberliği sağladı.



90 dakikası beraberlikle biten mücadelenin 3. uzatma dakikasında Gyan Asomaoh sol çarpazdan yaptığı gayet sert ve düzgün vuruşla Gana'yı bir kez daha öne geçirdi. Uzatma dakikalarında Afrika futbolu ve Amerika futbolu arasındaki fark çok net bir şekilde gözler önündeydi. ABD'li oyuncular kondüsyon olarak yerlerde sürünürken Ganalı oyuncular daha diri kaldılar. Uzatma bölümlerinde Appiah'ın takımı yönetişi ise görülmeye değerdi. Ataklarda kimin çıkacağını kimin kalacağını, nerde pres yapıp nerde top çevrileceğini yöneterek sanki saha içindeki bir teknik adam gibiydi.




Gayet iyi oynamasına ve grubu lider bitirmesine rağmen ABD'nin Dünya Kupası'nda daha ilerlere gitmesi içime sinmezdi. Amerika'da futbol denince akla gelen sporun farklı olmasınında bir etkeni vardır belki bu düşüncemde. Turnuvada Afrika'dan kalan tek temsilcinin yoluna devam etmesi güzel oldu. Gana genç ve dinamik bir takım. Bu maçta gördükleri kartlar sebebiyle cezalı duruma düşen oyuncuları oldu ama kulübeden gelecek adamlarında takımda sırıtmayacağını düşünüyorum. Yaptığımız Dünya Kupası anketinde en çok oyu "kazanırsa olay olacak bir takım" şıkkı aldı. Kimbilir belki de bu turnuvada olay yaratacak takım Gana'dır .



Hiç yorum yok: