10 Ağustos 2010

Türkiye'deki Yabancı Kalitesi


Bu sene, her yaz olduğu gibi, transfer haberlerini takip ederken bir şey dikkatimi çekti. Zaten son yıllarda yabancı kalitesinde gözle görülür bir artış vardı ama sanki bu yıl daha da bir arttı. En azından kağıt üstünde öyle gözüküyor. Bu yüzden Türkiye’deki yabancılarla ilgili bir araştırma yaptım. Transfer sezonu daha bitmedi, belki siteden (Wikipedia) kaynaklı bazı eksiklikler/yanlışlıklar da olabilir, sonuçta dünyanın en güvenilir sitesi değil, ama yine de son durum hakkında bir fikir verebilir bizlere. Hem Süper Lig hem de Bank Asya’yı inceledim. Çifte pasaportlu vatandaşlarımızı Türkiye için oynamasalar bile ayrı tuttum. Vederson ve Nobre’yi yabancı statüsünde aldım. (altında farklı sebepler aranmasın lütfen, gurbetçilerimizin buraya gelmek için birçok sebebi olabilir fakat sonradan Türk vatandaşlığına geçen futbolcular bu ligin kalitesi sebebiyle buradalar) Yani ligimize yabancı statüsünde gelmiş olan mevcut oyuncuları inceledim diyebilirim.

Sonuç olarak Süper Lig’de oynayan 142 yabancı oyuncunun 104’ü bir şekilde genç ya da a milli takım formasını giyiyor ya da giymiş. Yani aşağı yukarı %73. Benim beklediğimden yüksek bir rakam açıkçası. Transfer sezonun bitiminde biraz daha yükselmiş bile olabilir belki. Olamayanların da büyük çoğunluğu Brezilya, Arjantin ya da Avrupa'nın milli olması zor ciddi takımları. Tüm oyuncuları milli olan sadece 3 takım var. Galatasaray, Ankaragücü, Gençlerbirliği.

Bank Asya ise beni çok daha fazla şaşırttı. 34 oyuncuda 18. Bu da %53 yapar yaklaşık. Zaten buradaki yabacıların çoğunun oldukça genç olduğunu da ele alırsak fena bir potansiyel olmadığını görürüz. Bank Asya'daki yabancıların neredeyse tamamı Afrika’dan, Balkanlar’dan veya Kafkaslar’dan. Aşağıya 2 ligin de tablosunu koyuyorum. Süper Lig için milli olamayanların ülkesini yazarken, Bank Asya’da daha kolay görülmesi açısından tam tersini, oynayanları koydum. Çok değil 3 5 sene önce İstanbul’a geldiğinde bile sevinebileceğimiz oyuncuları Anadolu takımlarında, hatta yeni yükselen takımlarımızda dahi görebilmek gerçekten sevindirici. Daha iyilerini de görmek dileğiyle. Umarım hepsi en üst düzeyde katkı yaparlar ülke futboluna.



Konyaspor- 10/8 (Brezilya, Slovakya)

Bucaspor- 8/7 (Senegal)

Karabükspor- 7/5 (Nijerya, Hırvatistan)

Sivasspor- 7/5 (Mali, Fransa)

Manisaspor- 6/5 (Brezilya)

Gaziantepsor- 7/1 (4 Brezilya, 2 Arjantin)

*Ankaragücü- 9/9

Kasımpaşa- 9/5 (2 Çek Cumhuriyeti, Brezilya, Gana)

*Gençlerbirliği- 7/7

Antalyaspor- 5/2 (Fransa, Brezilya, Fildişi Sahili)

Kayserispor- 8/7 (Brezilya)

Eskişehirspor- 7/5 (Hırvatistan, Brezilya)

İstanbul B.B- 8/6(2 Brezilya)

Trabzonspor- 8/5 (2 Brezilya, Arjantin)

Beşiktaş- 13/9 (Almanya, Brezilya, Arjantin)

*Galatasaray- 6/6

Fenerbahçe- 9/7 (2 Brezilya)

Bursaspor- 9/5 (3 Arjantin)


104/142= %73




Adanaspor- 2/0

*Akhisar Belediye- 1/1 (Bulgaristan)

Altay- 2/0

Boluspor- 3/2 (Arnavutluk, Nijerya)

Rizespor- 3/0

Denizlispor- 3/2 (Benin, Trinidad Tobago)

Diyarbakır- 4/2 (Kamerun, Makedonya)

Gaziantep B.B- 0/0

*Giresunspor- 1/1 (Kırgızistan)

Güngören Belediye- 0/0

Karşıyaka- 2/1 (Liberya)

Kartalspor- 3/2 (Gana, Kazakistan)

Kayseri Erciyes- 0/0

Mersin İ.Y- 5/3 (2 Azerbaycan, Sierra Leone)

Orduspor- 3/2 (Azerbaycan, Gana)

*Samsunspor- 2/2 (2 Nijerya)

Tavşanlı Linyitspor- 0/0


18/34= %53


Not: Bu araştırma 10.08.2010 tarihinde Wikipedia kullanılarak yapılmıştır.

Hiç yorum yok: