20 Eylül 2010

Ayhan Akman'la 90 Dakika



İyisiyle kötüsüyle, inişiyle çıkışıyla 9 senelik bir Galatasaray kariyeri. Ayhan Akman'ın kariyeri boyunca en uzun top koşturduğu kulüp Galatasaray oldu. İlk geldiği senelerde özelliklede  Beşiktaş maçlarında tribünleri tek tek gezerken Galatasaray armasını öperdi her tribünün önünde.Garip bir bağ oluştu zamanla Galatasaray tribünleriyle Ayhan arasında. Şimdi dikkat ediyorum Ayhan'ın özel bir yeteneği sanırım bu. İstediği kişiyle istediği ölçülerde bağ kurma özelliği. En sert taviz vermeyen hakemlerin yönettiği maçlara bakın Ayhan garip bir iletişim kuruyor hakemle sanki yedikleri içtikleri ayrı gitmezmiş gibi dost görüntüsündeler. Ayhan çoğu ortamda yapısı gereği bu özelliğini kullanıp bir bağ kuruyor insanlarla. Fakat Ayhan'ın bugüne kadar kullandığı bu özelliği hiç bu kadar zarar verici olmamıştı oynadığı takıma. Çünkü sanırım bunu son kullandığı kişi Frank Rijkaard oldu.


Geçen sezonun büyük kısmını kulübede geçiren Ayhan'ın bu sezon oynanan 5 maçta 90 dakika sahada kalması her şeyden önce dikkatlerin çekilmesi gereken nokta. Ayhan 1 sezonda futboluna bu kadar ne kattı da, 33 yaşında 5 maç çıkarabiliyor Galatasaray orta sahasında. Ayhan bu kadar başarılı ve bu kapasitede bir oyuncuysa eğer geçen sezon niye kulübeden çıkamadı. Cevap verilmesi zor sorular. Ayhan'ın Bucaspor'a attığı golden sonra Rijkaard'la olan gol sevincini gördükten sonra şu bağ kurma işine cidden aklım iyice yattı. Ayhan resmen Rijkaard'ı da kafaya almış. Yoksa hucümda dikine tek pas yapmayan aldığı her topu geriye ve yanlara kullanan, atağa kalkan takımı yavaşlatan bir adamın 90 dakika boyunca sahada kalmasının başka bir mantıklı açıklaması olamaz. Hele biz bunları oturduğumuz yerden haftada bir görürken, bütün hafta her antremanda beraber olduğu adamın görmemesi mümkün olamaz. Belirtmeden geçmeyeyim Ayhan profesyonelliğiyle, mücadelesiyle sevdiğim, saygı duyduğum bir futbolcudur. Fakat şu haliyle Galatasaray orta sahasında 90 dakika forma giyecek adam değildir. Galatasaray'ın Ayhan'a ihtiyacı yok mudur, tabi ki vardır. Ama ne zaman ihtiyaç duyar Galatasaray Ayhan'a? Skor avantajına sahiptir, takım yorulmuştur, vakit geçirmeye ihtiyaç vardır, alırsın Ayhan'ı oyuna. Ayağında top tutar yana oynar geriye oynar topu Galatasaray'da tutar. Zamanı ezer 90 dakikayı tamamlatır. Ayhan o zaman baş tacı olur. Çünkü şu haliyle rotasyonda katacağı maksimum verimi katmış olur takımına. Fakat biz Ayhan'a 90 dakika tahammül etmek zorunda kaldığımızda, Ayhan 1. dakikadan 90.dakikaya kadar hem topu ve hem zamanı ezince ister istemez tepki topluyor. Rijkaard aslında farkında olmadan Ayhan'a iyilik değil kötülük ediyor. Nasıl kurtulacağız bu durumdan bilemiyorum, açıkçası umudumda yok gibi. Fakat Cana kenarda oturmaya daha fazla tahammül etmeyip huzursuzlanacaktır. Buna rağmen kesik yiyecek ilk ismin Mustafa Sarp olması şaşırtmaz beni. Ayhan'la 90 dakika. Buna daha ne kadar katlanabileceğimi inanın ben de kestiremiyorum. Ama Galatasaray maçlarını isteksiz ve keyifsiz seyretmek yok mu işte en çok o koyuyor bana.

2 yorum:

Burak Kereci dedi ki...

Ayhan eğer Rijkaard'ı kafaya alıyorsa,kimse gelip de Rijkaard'ı devrim yapacak,büyük hoca falan diye savunamaz.Bir t.d futbolcusuyla ilişki kuracak elbette ama sistemin prensiplerine ters düşen bir oyuncu seni kafaya alıp oynuyorsa bunun adı ciddiyetsizliktir.Rijkaard'ın bir felsefesi vardır belki ama bu da çok umrunda değil sanki.

brs dedi ki...

allah askına bu kadar ayhana sallıyosunuzda kım oynuycak yerıne sarpmı barısmı dusunun bıraz ya bızım bılmedıgımız bı transfermı var gs da?